Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli…
Fiziksel aktivite enerji kullanarak vücut hareketlerini anlatmak için kullanılan uluslar arası bir terimdir. En basit tanımı ile enerjiyi…
Ruh sağlığı, kişinin kendisi ve diğer insanlarla uyum ve denge içinde olmasıdır.Bu uyum değişkenlik ve belli ölçülerde esneklik taşır.
Günde iki kez iki dakika kendinize ait
diş fırçasıyla etkin şekilde dişlerinizi ve dilinizin üzerini fırçalayınız. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra…
Tütün dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde…
Bağımlılık; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine…
Tatile çıkarken karşınıza çıkabilecek bazı sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Basit önlemlerle pek çok sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
YOLCULUĞA ÇIKMADAN ÖNCE
Dişlerinizin durumu nasıl? Yolculuğa çıkmadan önce dişhekimine mutlaka uğrayıp kontrolden geçiniz ki seyahatinizde başınıza iş açmasın.
Sürekli kullandığınız ilaçları ve reçetelerini, sağlık karnelerinizi veya özel sigorta belgelerinizi hazırlayınız.
Gideceğiniz yere yakın sağlık kuruluşlarının yerlerini öğrenmenizde fayda vardır.
Acil durumlar için 155 ve 112 numaraları aklınızda olmalıdır. Bu numaraları çocuklarınıza da öğretiniz.
Basit bir sağlık çantası hazırlayınız. İçinde şunlar olmalı:
Antihistaminikler: Soğuk algınlığındaki burun tıkanıklığını giderir. Allerji ve böcek ısırıklarının kaşıntısında kullanılır. Uyku yapabilir. Araç kullanırken anti histaminik almayınız veya krem olarak sürülenleri tercih ediniz.Antiasitler: Mide asidinden kaynaklanan şikayetlerde kullanılır. Aniden ülseriniz ağrımaya başladığı zaman eczane aramak zorunda kalmayınız.Antiseptikler: Betadin, baticon gibi bir antiseptikle küçük yaraları temizleyebilirsiniz.Bandajlar: Burkulmalarda, çarpmalarda kullanılabilir.Yara bantları, gazlı bezlerSivrisinek ve böcek kovucularBebekler için pişik kremi, diş jeli.Güneşten koruyucu kremler ve losyonlar: En az 15 faktörlü olanları kullanınız. |
Karın ağrıları: Her zaman büyük bir sorun olduğu anlamına gelmez. Sıklıkla kötü hazırlanmış veya alışılmışın dışındaki yemeklerden kaynaklanır. Genellikle ishal vardır. Kendiliğinden geçerler. Eğer ağrının süresi 4 saati geçmişse ve ağrı daha da şiddetlenmişse doktora gidiniz. Önce ağrı başlamış daha sonra saatler içinde üzerine bulantı eklenmişse sorun ciddi demektir.
Güneş Yanıkları: Hafif güneş yanıkları için merhemler ve losyonlar kullanılır. Eğer deride su toplanmışsa -yani veziküller oluşmuşsa- bunları patlatmamak gerekir. Öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Ciddi yanıklarda doktora gidilmelidir.
Böcek ve sinek ısırıkları: Antihistaminik kremler kaşıntıyı giderirler. Şiddetli durumlarda sağlık kuruluşuna gitmek gerekebilir.
Denizanası ile temas: Denizanası cilde temas ettiğinde nematokist adı verilen dikenleri batar, içindeki zehirli maddeler cilde geçerek kızarıklık, şiddetli ağrı ve duyu kaybına neden olur. Ciltte kabarıklıklar meydana gelebilir. Bir kaç saat içinde lezyonlar kaybolur.
Denizanasıyla temas söz konusu olduğunda etkilenen uzuv fazla hareket ettirilmemelidir. Yaraya yarım saat tuzlu su uygulanmalıdır. Tatlı su uygulanmaz çünkü nematokistler patlayabilir. Havluyla veya bezle de silinmemelidir. Nematokistleri patlatmadan ciltten uzaklaştırmak gerekir. Bunun için traş köpüğü nazikçe lezyonun üzerine sürülür ve cilt jilet yardımıyla hafifçe traşlanır.
Denizkestanesi: Sırtında zehirli dikenleri vardır. Cilde temas edince ağrı, yanma ve renk değişikliği yapar. Eğer ciltte hiç diken kalmamışsa 48 satte düzelir. Kalan dikenleri çıkartmak gerekir. Dikenleri çıkarmak için cımbız kullanılır. Bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürülmesi ile dikenler çıkarılabilir. Amonyak kullanılarak gözle görülmeyen dikenler eritilebilir. Balmumunun cilt üzerinde dondurulduktan sonra kaldırılması da alternatif yöntemler arasındadır.
Akrep ve yılan sokmaları: Ülkemizde zehirli yılan ve akrep türleri fazla yoktur. Yine de böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek akrep veya yılan serumu almak gerekir.
www.Kumsalchat.com ailes olarak İyi tatiller dileriz.
Nezle, virüslerin sebep olduğu ve acil tedavi gerektirmeyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle “rhinovirüsler” adı verilen bir virüs türü nezle yapmaktadır.
Havadan solunarak alınan rhinovirüsler burun mukozasına tutunurlar. Bağışıklık sistemi devreye girerek virüsü vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Virüsleri atma çabasıyla burun akması, hapşırma ve ateş gibi tepkilere neden olur. Vücut virüsten kurtulunca bu reaksiyonlar sona erer.
Toplumda grip ile nezle tabirleri eşanlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Oysa bunlar farklı hastalıklardır. Nezle virüslerle meydana gelen bir hastalıktır ve hafif seyreder. Grip ise daha ani başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Salgınlar yapar ve yatağa düşürür. Nezle veya grip için hiçbir bir antibiyotiği kullanmaya gerek yoktur.
1- Erken dönemde boğazda kaşıntı hissi ve sık hapşırma 2- Burun tıkanıklığı, burun akması 3- Balgamsız öksürük. Bu öksürük özellikle geceleri artar. 4- Hafif ateş. İlk iki gün yüksektir. 5- İştahsızlık. 6- Hafif ishal. 7- Huzursuzluk. |
1- Bol sıvı gıda alınmalıdır.
2- Hastalığı yaymamak için başka kimselerden uzak durulmalıdır.
3- Aşırı giyinmekten kaçınılmalıdır.
4- Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
5- Burun tıkanıklığını gidermek için burun açıcı spreyler (dekonjestanlar) kullanılır.
6- Ağrı ve ateş için ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.
Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan
ilaç kullanmayınız.
Aşağıdakilerden herhangi biri varsa vakit kaybetmeden hekime başvurunuz.
1- Ateşiniz 38.5’nin üstündeyse
2- Nefes darlığınız varsa
3- Yeşil veya sarı renkte balgam çıkıyorsa
4- Nezle 14 günde geçmediyse.